25.02.2021, 11:35:07
(24.02.2021, 09:21:31)Taddeo Piccolomini napisał(a):(23.02.2021, 23:33:04)Gagik Bagratyda napisał(a):(23.02.2021, 23:27:18)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): A to dżihad nie był dodany do islamu później? Tak mi się coś kojarzy, ale może się mylę.
Początkowo był to rzeczywiście element nieobecny w nauczaniu Mahometa, pojawił się po ucieczce do Medyny. Niemniej fragmenty o nim traktujące stanowią integralną część Koranu.
Cytat:Nie można mówić o braterstwie ludzi różnych religii? Czy nie jesteśmy dziećmi Jedynego Ojca?
Ale chyba ma Ojciec rację - wszak przez Chrzest stajemy się dziećmi Bożymi.
Hmm... Może i racja co do kwestii braterstwa...
A z racji bycia człowiekiem, najdoskonalszym stworzeniem Bożym, nie czyni to nas pewnego rodzaju braci?
Czy może jednak można mówić raczej o byciu niejako braćmi, a nie w pełni braćmi?
Ile razy mam tłumaczyć, że brat to ktoś, kto ma z nami wspólnego ojca i/albo matkę? Nieochrzczeni nie są dziećmi Bożymi. Nie w pełni to może być brat przyrodni, ale nie ktoś, z kim nie mamy wspólnego żadnego z rodziców.
A tu się Wasza Ekscelencja zdziwi, bo sam Jan Paweł II mówił o wspólnym pochodzeniu od Abrahama.
(23.02.2021, 21:42:49)Heinz-Werner Grüner napisał(a): Do ogromnych wrót Palazzo Fineschi zapukał nazbyt młody mężczyzna o posturze sportowca. Mimo to zrobił to z taką delikatnością, że niewielu mogło to usłyszeć stojąc nawet tuż obok. Widać z boku było, że czuł się nieswojo, jakby lekko zawstydzony...
Nie czekał długo... Drzwi uchyliły się...
Witaj Grüni! Jak już jesteś to musisz zostać na dłużej w Sienie. Coś chciałbyś zjeść po nie krótkiej podróży?
Czyli Wy tu jednak serio o religii? A mówił WE, że nie... Mógłbym dać się w polemikę, ale nie uważam za stosowne rozmawiać o swojej wierze w mikronacjach. To kazdego indywidualna sprawa jak odbiera to co jest ponad nami i przede wszystkim kto...
Co chciałbym zjeść? Ano, wszystko co ziemia sieneńska najlepszego dała. Zaskocz mnie Meine Freund!