Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aurelio de Medici y ZepKrucjata Wiernych i Duchowieństwa - Pro Rotria
PRO ROTRIA
Wezwanie wiernych i duchowieństwa do krucjaty

XXIV I MMXXIII A .D.

Umiłowani Bracia i Siostry,

Rotria znalazła się w głębokim kryzysie, choć dzięki zapałowi Kościoła i łasce Bożej władni jesteśmy go pokonać. Jako syn Świętego Kościoła Rotryjskiego, Matki Naszej i wierny sługa Jego Świątobliwości Piusa VIII, pragnę wezwać cały lud wierny, zwłaszcza zaś zobowiązanych szczególnie przez urząd kapłański, do oddolnej krucjaty Pro Rotria na rzecz odbudowy i utrzymania Państwa Kościelnego oraz Świętego Kościoła. 

Wzywam wszystkich, którym Rotria jest droga, aby zobowiązali się niżej do spełnienia przedstawionych zadań.

1. Każdy duchowny odprawi raz w miesiącu nabożeństwo, najlepiej niedzielne. Szczególnie zaś święta i uroczystości nie zostaną zapomniane. Duchowieństwo wewnątrz siebie podzieli się obowiązkami, aby nikt nie był przeciążony, a żadna niedziela i święto nie zostały pominięte w celebrach.

2. Każdy biskup, a prezbiter  ad libitum, weźmie w opiekę jakiś kościół lokalny - choćby nawet nie był tam prawnie inkardynowany, będzie opiekował się tamtejszym ludem, przez budowanie przyjaźni Rotrii z lokalną społecznością i sprawowanie liturgii.

3. Każdy duchowny, w szczególnych zaś przypadkach świecki, który będzie miał w tym zakresie jakąkolwiek władzę, ułatwi i umożliwi świeckim większe zaangażowanie w sprawy Kościoła, tak lokalnego, jak i na szczeblu najwyższym.

4. Każdy świecki zaangażuje się w sprawy Kościoła w najwyższym możliwym stopniu. Wielu bowiem było świeckich, których rola w Kościele była ogromna, a Jego Eminencja Ametyst Faradobus wciąż świeci chwalebnym przykładem. Byli zaś również inni, którzy życie swe świeckie godzili z najwyższym zaangażowaniem w sprawy Kościoła.

5. Szczególnie zaś każdy świecki rozważy, czy aby Pan nie powołuje go do służby kapłańskiej i gdyby takie powołanie w sobie odkrył, z odwagą i entuzjazmem zwróci się do stosownych władz kościelnych, aby uczyniły go wpierw diakonem, a potem zaś prezbiterem, a gdyby w przyszłości Pan go wezwał, z pokorą i zapałem przyjmie urząd biskupi, kardynalski lub patriarszy.

6. Każdy, ktokolwiek będzie miał władzę nad innymi, z radością i szczodrością nagradzał będzie wszelkich zasłużonych dla odnowy Państwa Kościelnego i Kościoła. W równym zaś stopniu napominał i karcił będzie tych, którzy bez stosownego usprawiedliwienia nie spełniają nałożonych na nich zadań. 

Proszę, aby wszyscy pragnący przyjąć te zobowiązania wpisali się niżej na znak zaangażowania w krucjatę Pro Rotria
, także proszę o rozsyłanie treści tego wezwania we wszelkie strony Mikroświata, aby każdy mógł się z nim zapoznać i rozważyć w sercu, czy pragnie się zaangażować.

// ks. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep 
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ludwik I
Odpowiedz

No już mi nie kadźcie. Ja generalnie przepraszam za małe zaangażowanie w ostatnich miesiącach. Niestety trudne dni dla Rotrii nałożyły się w czasie z trudnymi dniami dla mnie w realu. W razie potrzeby jestem gotów ponieść konsekwencje tych zaniedbań, choć mam nadzieję, że zmiana trybu życia i stopniowy koniec wspomnianego, niezbyt przyjemnego dla mnie okresu doda mi ochoty i zdolności.

Koniec końców ja wciąż uważam, że Rotrii potrzebna jest minimalizacja struktur i uproszczenie forum. W tej kwestii służę chociażby doświadczeniem, które udało nam się zdobyć niedawno w Bialenii w toku rozmów i analiz.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Ja proponuję odmawiać codziennie w intencji Rotrii Modlitwę Majoroską:

"Ojcze nasz kochany,
który weszet w nieba bramy.
Umarł za nasze rany.
Niech nas pilnuje, 
naszych dusz gorących.
I my, ugułem, jesteśmy
gorąco nastawieni.
Po prostu".
Odpowiedz

Popieram tą krucjatę.
Jego Eminencja Albert Orański

[Obrazek: 2VgPQ.png]
Odpowiedz

Na najważniejszą sprawę zwraca uwagę kard. Faradobus. Konieczne jest uproszczenie struktur forum. Właściwie stworzenie ich od nowa, a starych zarchiwizowanie.
Odpowiedz

(24.01.2023, 22:49:49)Ametyst I Dziecię napisał(a): No już mi nie kadźcie. Ja generalnie przepraszam za małe zaangażowanie w ostatnich miesiącach. Niestety trudne dni dla Rotrii nałożyły się w czasie z trudnymi dniami dla mnie w realu. W razie potrzeby jestem gotów ponieść konsekwencje tych zaniedbań, choć mam nadzieję, że zmiana trybu życia i stopniowy koniec wspomnianego, niezbyt przyjemnego dla mnie okresu doda mi ochoty i zdolności.

Koniec końców ja wciąż uważam, że Rotrii potrzebna jest minimalizacja struktur i uproszczenie forum. W tej kwestii służę chociażby doświadczeniem, które udało nam się zdobyć niedawno w Bialenii w toku rozmów i analiz.

Właśnie opracowujemy pewien plan uproszczenia forum, uproszczenia struktur i "zarchiwizowanie" (ale nie wyrzucenie!) tych na ten moment niepotrzebnych. Może kolejne lata pozwolą na ich przywrócenie.
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

Wiadomo, że stare trzeba archiwizować, bynajmniej nie wyrzucać.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Silnik forum © MyBB 2002-2023 Polskie tłumaczenie © MyBB PL 2007-2023 Styl © iAndrew 2016-2023 Edit © Axwell 2017-2023